Sov inte pĂ„ rygg!😩

Jag vet min sjukgymnast, barnmorskan och mÄnga andra sagt man inte ska ligga pÄ rygg nÀr man Àr gravid. Att det ofta gör ont för den gravida att just ligga pÄ rygg. Men ingen har sagt varför det Àr sÄ viktigt att undvika..!

Jag har börjat snarka kraftigt som gravid och enda sÀttet att sova bÀst (för bÄde mig och sambon) Àr att jag ligger pÄ rygg med armarna uppÄt, ovanför huvudet. Detta Àr nog för att man kan öppna luftvÀgarna och nÀsgÄngarna lÀttare dÄ, Àn nÀr man ligger pÄ sidan och trycker ihop lungorna sÄ att sÀga.

Men sÄ kÀnde jag idag att jag borde googla pÄ varför rygg inte var sÄ bra dÄ.

DÅ stĂ„r det att man efter vecka 28(som jag Ă€r i nu) lĂ€ttare kan föda dödfött barn genom att sova pĂ„ ryggđŸ˜” Det Ă€r studier som gjorts och inte bara sĂ„nt som folk lĂ€gger upp pĂ„ diverse oklara sidor alltsĂ„.

Detta Àr pga att barnet kan fÄ syrebrist nÀr vena cava (ett stort blodkÀrl som leder blodet till mammans hjÀrtat) kan bli klÀmd mellan livmodern och ryggraden.

Varför har ingen sagt hur allvarligt det Àr att sova sÄ dÄ?? Det enda jag fÄtt sagt Àr att den gravida brukar fÄ sÄ ont av att ligga pÄ rygg och att sidan Àr det bÀsta, vilket jag inte alls tyckt sjÀlv.

Tur jag lĂ€ste det nu, i just vecka 28, dĂ„ det verkar börja bli sĂ„ viktigt!.. SĂ„ hĂ€danefter blir det lite sömn men sova pĂ„ sidan garanterat!đŸ™‹đŸŒâ€â™€ïž

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka pÄ en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s